Vergeet de alleenstaande-ouderenkorting niet!Door twee vinkjes te zetten in uw belastingaangifte kunt u €858 verdienen.
Zo gemakkelijk kan het zijn, maar dan moet u wel weten waar u deze vinkjes mag zetten.

Woont uw partner in een verpleeghuis? Dan heeft u recht op de alleenstaande ouderenkorting. Dit is een korting op uw inkomstenbelasting van €429 (in 2019) per persoon. Voor u samen dus €858.

Maar deze korting krijgt u niet automatisch. De Belastingdienst weet namelijk niet dat uw partner in een verpleeghuis woont. De korting kunt u zelf aanvragen bij uw belastingaangifte, maar hij staat wat verstopt in het aangifteprogramma.

Verstopt

Bij het onderdeel ‘Pensioen en andere uitkeringen’ staat bovenaan de vraag ‘Had u in 2018 recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden?’. Hier kiest u voor Ja.

Als uw partner in een verpleeghuis woont heeft u namelijk bieden recht op een ‘AOW voor alleenstaanden’. Ook als u de ‘AOW voor partners’ ontvangt. Het gaat bij de alleenstaande-ouderenkorting dus om het ‘recht hebben op’ en niet om het daadwerkelijk ontvangen van de AOW voor alleenstaanden. Het maakt ook niet uit of u gehuwd bent of niet.

Één dag is genoeg

U heeft ook recht op de alleenstaande-ouderenkorting wanneer uw partner pas eind december in het verpleeghuis is komen wonen. Er hoeft dus niet een heel jaar in een verpleeghuis gewoond te zijn. Één dag is al voldoende om voor de hele korting in aanmerking te komen.

Gratis checklist

Gaat uw partner binnenkort naar het verpleeghuis? Dan is er een hoop te regelen.

Maak het uzelf gemakkelijk en download de gratis checklist ‘Opname in het verpleeghuis’. Zo weet u zeker dat u geen belangrijke zaken vergeet.